Управлението на дрон е забавно, но не е толкова лесно, колкото изглежда. Преди да излетите, научете как безопасно и ефективно да правите най-добрите снимки и видео, без да застрашавате себе си и другите.

Опознайте дрона си!

Вероятно сте направили проучване, преди да похарчите няколкостотин лева (или повече) за квадрокоптер. Но ако не сте сигурни какво може да прави вашият дрон, време е да разберете това.

Най-новите модели от най-висок клас разполагат с полезни функции за безопасност, но преди да разчитате на тях, трябва да разберете какво правят и как работят. Избягването на препятствия е важна функция – много дронове разполагат с нея, но тя не винаги работи по един и същи начин. 

 • Винаги ли е включено във вашия модел? 
 • Автоматично ли ще навигира около препятствията, или просто ще замрази дрона на място, когато открие нещо, което блокира пътя му? 
 • Дали сензорите са само отпред, или от няколко страни?

Трябва също така да разберете как работи автоматичната функция за връщане у дома. Почти всеки дрон с GPS ще се върне обратно в точката на излитане, ако загуби сигнал за управление, или при поискване. Обикновено можете да зададете надморска височина за полета към дома. Това е особено важно, ако летите в район с дървета или други препятствия на малка височина – уверете се, че дронът е настроен да се издигне на безопасна височина преди автоматичното връщане.

Трябва да сте добре запознати с местоположението на командата за връщане към дома, независимо дали става въпрос за физически бутон на дистанционното управление на дрона или за икона в съпътстващо приложение за телефона ви. Също така трябва да проверите дали дистанционното ви управление има бутон „Пауза“, който кара дрона да спре и да зависне на място.

И макар че е крайна мярка, трябва да се научите как да прекъсвате захранването на двигателите на дрона си в случай на авария. Виждал съм някои модели да отлитат неочаквано и предпочитам да събера парчетата на разбилия се дрон и да възстановя картата с памет, отколкото да отлети и никога повече да не бъде видян.

Как да се науча да управлявам дрон?

Така, вече знаете как работи вашият дрон, как да активирате функциите му за аварийна безопасност и колко дълго може да лети с едно зареждане на батерията. Всичко е готово? Все още не.

Следващата стъпка е да се научите да го управлявате. Можете да започнете по няколко различни начина. Ако сте предпазливи, помислете първо за работа със софтуер за симулация на полети. Някои приложения за управление включват тази функция, но ако не е така, помислете дали да не вземете симулатор за полети с дрон от магазина за приложения за Android или iOS, за да се упражнявате във виртуална среда.

Има няколко начина за провеждане на обучение. Можете да изпробвате симулатора Real Drone Simulator безплатно или да платите за по-съвършено изживяване със специално дистанционно управление, което да използвате по време на обучението, със софтуера за симулация на Zephyr.

Ако искате да пропуснете симулатора, препоръчвам да ограничите ранните полети до места без много хора, както и да държите дрона близо до себе си и на разумна височина. Започнете, като се запознаете със стиковете за управление – левият стик регулира височината и завърта дрона, а десният стик за управление движението напред, назад, наляво или надясно.

След като усвоите ръчното управление, можете да работите с автоматичните режими на полет, включени в много съвременни дронове. Можете да правите автоматични снимки, включително перфектно кръгови орбити и разкрития, при които дронът лети нагоре и настрани от обекта, за да покаже заобикалящата го среда. Различните летателни апарати имат различни автоматични режими на полет, така че трябва да отделите известно време, за да проверите всяка опция.

Как да използвам камерата на моя дрон?

Вероятно не летите просто за да летите. Дроновете станаха популярни в немалка степен благодарение на вградените в тях камери, а за камерата може да научите също толкова много, колкото и за самия дрон. Съвременните камери на дроновете заснемат изображения и видео без изкривявания, което е далеч от вида „рибешко око“ на първите опити.

Точно както на земята, настройките, които използвате за заснемане на снимки и видео, се различават значително. Фотоапаратите на дроновете са конструирани подобно на смартфоните – повечето от тях имат основни обективи със светли бленди, така че да могат да получават кадри с ниско ниво на шум в магически час.

За да получите подходящ ъгъл на затвора за видео, трябва да добавите филтър с неутрална плътност (ND) за полети при ярки условия. Не забравяйте, че скорост на затвора 1/48 секунди е идеална за видео с 24 кадъра в секунда, а 1/60 секунди е най-добрата за 30 кадъра в секунда. Трябва да намалите количеството светлина, което постъпва в обектива, за да получите тези скорости с правилна експозиция.

Не е необходимо да се притеснявате за ND за неподвижни изображения, освен ако не искате да изглеждате с дълга експозиция. За повечето неподвижни снимки ще искате да замразите движението с кратка скорост на затвора. В допълнение към настройките на фотоапарата, трябва да сте уверени във физическите контроли за регулиране на експозицията и наклона на кардана.

Контролен списък преди полет

Ден преди полета:

 • Зареждане на батериите за полета и дистанционното управление
 • Проверка за актуализации на фърмуера на дрона
 • Потвърдете, че съдържанието на картата с памет е заредено в компютъра
 • Форматирайте и тествайте картата с памет
 • Проверете прогнозата за времето за планираното време и място
 • Проверете дали на планираното място няма въведени ограничения за полети

Ден на полета:

 • Проверка на калибрирането на компаса на дрона на мястото
 • Проверка на GPS заключването, състоянието на батерията и картата с памет преди излитане
 • Визуално проверете самолета и витлата; търсете пукнатини в пластмасата или други потенциални проблеми
 • Уверете се, че телефонът ви е напълно зареден преди излитане
 • Уверете се, че ръчното управление функционира правилно веднага след излитането

Това са основните стъпки, които препоръчвам да извършвате преди всеки полет. Може да се окаже, че искате да персонализирате малко списъка. Например, ако използвате филтри, уверете се, че разполагате с правилните такива. Или ако имате дрон, който поддържа сменяеми обективи, уверете се, че да опаковате правилната оптика.